Categories
TIPS PEMAKANAN DAN NUTRISI

Harus Makan Sayur dan Buah Setiap Hari

Pilihan Sayur dan Buah yang segar

Kenapa Kita Harus Makan Sayur dan Buah Setiap Hari?

Sayur dan buah merupakan dua perkara yang tidak boleh dipisahkan kerana kedua-duanya mengandungi vitamin dan mineral serta serat yang diperlukan tubuh setiap hari. Beberapa vitamin dan mineral penting yang terkandung dalam sayur dan buah adalah vitamin A, vitamin C, vitamin E, magnesium, seng, kalium, fosfor, dan asam folat sekaligus untuk mencegah berbagai macam penyakit. Contohnya, kalium dalam pisang yang dapat membantu menurunkan tekanan darah tinggi dan pembentukkan batu karang.

Serat dalam sayur dan buah juga berperanan dalam mencegah berbagai penyakit, seperti penyakit jantung, diabetes, stroke, dan penyakit yang berhubungan dengan sistem pencernaan. Serat juga dapat membantu dalam menurunkan kolesterol jahat, mengontrol kadar gula darah, melancarkan sistem pencernaan, dan membuat Anda lebih kenyang sehingga tidak makan berlebih.

Apakah kandungan nutrisi sayur dan buah berdasarkan warnanya ?

• Sayur dan buah berwarna merah contohnya tomato dan tembikai merah mengandungi likopen. Likopen ini dapat membantu tubuh dalam melawan kanser tertentu, seperti kanser prostat dan juga penyakit jantung.
• Sayur dan buah berwarna hijau seperti bayam, kangkung dan brokoli mengandung lutein dan zeaxanthin yang dapat membantu mencegah penyakit mata disebabkan faktor usia, seperti katarak.
• Sayur dan buah berwarna biru dan ungu seperti terong dan blueberry mengandung antosianin yang dapat membantu tubuh terhindar dari kanser.
• Sayur dan buah berwarna putih seperti kembang kol (cauliflower) mengandungi sulforaphane dapat membantu melindungi tubuh dari pelbagai jenis kanser

By Puan Rossa

Founder of Slymwhite by Artami Healthy Urban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *